Voor sommige beroepen kun je direct aan de slag en bij andere moet je jaren studeren. En natuurlijk met een reden. Vaak krijgen we vanaf de achterbank de vraag ‘hoe word je dan taxichauffeur?’. De regels die er aan verbonden zijn en welke diploma’s je moet halen kennen mensen vaak helemaal niet. Toch moet je wel degelijk een pittig opleidingstraject doen en mag je niet zomaar met een blauw nummerbord de weg op. Taxichauffeur worden doe je zo!
Natuurlijk spreekt het voor zich dat je eerst je rijbewijs moet halen. Het is handig daarna een aantal jaar rijervaring op te doen voordat je gaat nadenken om taxichauffeur te worden. Vaak rijd je door druk verkeer dat van alle kanten op je af komt en de hele dag door sta je op scherp om je klant veilig van A naar B te krijgen. En dan vinden klanten het onderweg ook nog eens gezellig om een praatje te maken natuurlijk. Het is dus belangrijk dat je hoofd al weet hoe je autorijdt, zodat je je kan richten op de service die je aan het verlenen bent.
Via verschillende opleiders kun je opgeleid worden tot taxichauffeur. Voordat je een vergunning krijgt om een taxidiensten te mogen leveren, moet je eerst via het CBR een praktijk-en een theorie-examen afleggen. Een opleider kijkt goed naar je rijervaring en maakt een inschatting hoeveel lessen je nodig hebt. Ook zit daar een stukje dienstverlening in waarin je verantwoordelijk wordt voor het comfort van je passagier. Logisch, niet?
Omdat je dienstverlenend werk gaat doen, heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Die verklaring vertelt dat je een keurige meneer of mevrouw bent zonder strafblad en dat je gedrag in het verleden geen bezwaar zou moeten vormen voor de functie die je wilt gaan vervullen in de toekomst. Ook is het belangrijk een geneeskundige verklaring te laten opmaken. Het is natuurlijk op zijn zachts gezegd niet handig dat je een taxi met passagiers en al bestuurt als je bijvoorbeeld gevoelig bent voor epileptische aanvallen of angststoornissen. In dat geval kan je helaas geen taxichauffeur worden.
Als je alles hebt gehaald, ben je er bijna klaar voor. Via het KIWA register vraag je uiteindelijk de felbegeerde chauffeurskaart en ondernemerspas aan en dan is het eindelijk officieel: je bent taxichauffeur! Dit alles kost flink wat geld dus houd daar rekening mee. Maar het is uiteindelijk wel een investering waar je altijd wat aan hebt!