Zijn vrouwen wel slechtere chauffeurs dan mannen?

slaap vallen
Hoe val je in slaap achter het stuur?
12 juni 2017
chauffeur
Mogen dienstverleners ook eens slecht gehumeurd zijn
15 september 2017
Toon alles
chauffeurs

Zijn vrouwen wel slechtere chauffeurs dan mannen?

Wie kent het stereotype niet over vrouwen dat ze slechte chauffeurs zijn. Uitspraken als ‘Vrouwen kunnen niet rijden’ en ‘Het zal wel weer een vrouw achter het stuur zijn’, zijn bij de meesten niet onbekend. Sterker nog, zowel mannen als vrouwen doen mee aan deze uitspraken. Maar is het wel zo dat vrouwen slechte chauffeurs zijn in tegenstelling tot het andere geslacht? Laten we het cliché dat vrouwen slechter kunnen rijden dan mannen eens onder de loep nemen.

Meer mannelijke aanrijdingen

Uit een studie, uitgevoerd door de universiteit van Michigan, blijkt dat bij 20,5% van alle auto-ongelukken alleen vrouwen bij betrokken zijn. Dat is lager dan het aantal aanrijdingen waar alleen mannen bij betrokken zijn, namelijk 31,9%. Bij bijna de helft van alle ongelukken zijn zowel mannen als vrouwen bij betrokken (47,6). Helaas zochten de onderzoekers dan weer niet uit wie dan de veroorzakers waren bij deze gemengde aanrijdingen.

Autoverzekeraars verzekeren liever een vrouw dan een man

Volgens Amerikaanse onderzoekers betalen mannen maar liefst ruim 14.000 euro meer aan hun autoverzekering dan vrouwen. De cijfers van de National Highway Traffic Safety Administration liegen er niet om, uit verzamelde data uit 2015 blijkt dat 71 procent van de doden en gewonden bij auto-ongelukken man is. Tevens blijkt dat er tussen 1975 en 2015 twee keer zoveel mannen als vrouwen omkwamen bij ongelukken. Een ander Amerikaans instituut stelt dat vrouwen vaker betrokken zijn bij auto-ongelukken, maar dat de ongelukken met mannen vaak ernstiger zijn.

Verschil in rijgedrag mannen en vrouwen

Waar de meeste onderzoekers het wel over eens zijn, is dat mannen meer risico’s nemen bij het autorijden. Zo rijden ze vaak harder dan toegestaan, dragen ze minder vaak een riem en rijden ze vaker met alcohol op. Vrouwen daarentegen hebben meer moeite met ruimtelijk inzicht en kunnen daardoor bijvoorbeeld minder goed inschatten hoe ver weg een andere auto is. Dat maakt ook dat ze vaak meer moeite hebben met inparkeren, doordat ze minder goed de afstand tussen de stoep en andere auto’s kunnen inschatten. Tja, dan is een deukje zo gemaakt.

Al met al zijn de conclusies van de onderzoeken gebaseerd op de massa en niet op de individuele chauffeur. Ben jij een man die veilig rijdt en weinig risico’s neemt of ben jij een vrouw die goed situaties kan inschatten, dan is de kans vrij klein dat jullie een ongeluk zullen veroorzaken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reserveer
Translate »
WhatsApp Stuur een WhatsApp