Hoe val je in slaap achter het stuur?

chauffeurs
Zijn vrouwen wel slechtere chauffeurs dan mannen?
3 augustus 2017
Toon alles
slaap vallen

Hoe val je in slaap achter het stuur?

Achter het stuur in slaap vallen is best nog lastig. Probeer het maar eens, in de praktijk is het heus niet zo eenvoudig als het lijkt. Het gedrag van je medeweggebruikers kan je namelijk lelijk wakker houden. Begin je net een beetje lekker weg te sukkelen, zijn er mensen die je met behulp van de claxon wakker toeteren omdat je van rijbaan wisselt zonder het in de gaten te hebben. Ook de snelwegverlichting helpt natuurlijk niet mee. Niets slaapt immers zo heerlijk als een donker weggedeelte. Hoe val je het best in slaap achter het stuur?

Veel kilometers maken

De belangrijkste voorwaarde is natuurlijk dat je véél kilometers moet maken, met een paar korte ritjes per week kom je er beslist niet. Voor je goed en wel slaap begint te krijgen, ben je al op je bestemming. Lange ritten scheppen daarentegen goede omstandigheden om te kunnen slapen. Zo vermoeid mogelijk achter het stuur kruipen is ook een beproefde tactiek. De combinatie van lange ritten en een grote vermoeidheid geeft echter het beste resultaat.

Drink vooraf voldoende alcohol

Een paar stevige glazen alcohol voor vertrek is een prima begin. Aanvankelijk maakt de alcohol je wellicht alert en ietwat overmoedig, maar naar verloop van tijd word je er flink slaperig van. Ga zo veel mogelijk rechts rijden en stem de autoradio vooral niet af op een muziekzender. Beter is het om naar een saai discussieprogramma te luisteren op bijvoorbeeld NPO Radio 1.

Onderweg niet stoppen!

Rustpauzes tijdens het autorijden vormen een ernstige belemmering om in slaap te vallen achter het stuur. Mocht je onverhoopt toch een sanitaire stop moeten maken, leeg je blaas dan in de bosjes naast het parkeerterrein. Het felle licht in de toiletruimtes bij pompstations verstoren je bioritme ernstig.

Zet de verwarming zo hoog mogelijk

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een koude omgeving mensen alert maakt en dus wakker houdt. Beter is het om de verwarming van de auto in een zo hoog mogelijke stand te zetten. Als je auto is voorzien van stoelverwarming, dien je die absoluut in te schakelen.

Neem geen passagiers mee

Passagiers hebben de nare gewoonte je tijdens het autorijden wakker te houden met hun geklets. Blijkbaar voelen ze uit sociaal oogpunt de neiging om een gesprek gaande te moeten houden. Hoewel natuurlijk goed bedoeld, houden deze gesprekken je lelijk uit je slaap. Probeer dus zoveel mogelijk alléén te rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reserveer
Translate »
WhatsApp Stuur een WhatsApp